Menü

A Patrick sportruházatok történelme

A Patrick sportruházatok történelme A Patrick sportruházat márka méltán híres, s mivel kínálatunkban mi is széles választékban vonultatjuk fel termékeiket, cikkünkben összeszedtük főbb történelmének pontjait. Vajon ki volt Patrice Beneteau?

1892 - Alapította: Patrice Beneteau

A Patrick sportruházat márkát 1892-ben alapította Patrice Beneteau, a franciaországi Vendée-ben. Eleinte normál és futball cipőket gyártottak, majd belefogtam a Patrick kosár-, futó-, krikett-, szabadidő- és sportcipők gyártásába is.

 

1930 - A két csík születése

A ’30-as évek során, még mielőtt az Adidas magáévá tette a három csíkos mintázatot, a Patrick cipőkön már megjelent a két- és háromcsíkos díszítés. Ez egyébként technikai megfontolásból történt így, a csíkok ugyanis azt a célt hivatottak szolgálni, hogy elkerüljék a cipő deformációját. A Patrick volt a márkák világában az egyik fő úttörő, akik ezt a technikát alkalmazták.

 

1931 - Találmányi tanúsítvány a sportcipők tökéletesítéséről

1931-ben a Patrick „találmányi tanúsítványt” kapott a „Sportcipők tökéletesítésére”. Ezt a bizonyítványt a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium adta ki. Az összes sportág körültekintő tanulmányozása révén lehetségessé vált, hogy pontosan megválaszthassák azokat a pontokat, amelyekre erőfeszítéseiket összpontosítják.

 

1950 - A Plastfix talp

A Plastfix talp akkoriban forradalomnak számított, és kizárólag a Patrick gyártó alkalmazta. Kulcsfontosságú tényezők voltak kialakításánál, hogy könnyűség és ellenállás szempontjából a legjobb talpat gyártsák. A Patrick „Monobloc” rögzítőrendszere révén a lábbeli teljesen vízálló és alakmegőrző lett. Ezeket a cipőket képzett kézművesek készítették. Ezáltal megnyílt a lehetőség a sportolók számára, hogy új rekordokat állítsanak fel a cipőkben.

 

1951 - Roger Piantoni, foci

Az 1950-es években a Patrick szponzorálta Roger Piantonit, az egykori francia focistát, aki az FC Nancy, a Stade de Reims és az OGC Nice csapatában játszott. A Stade de Reims-szel 1958-ban, 1960-ban és 1962-ben is Franciaország bajnokává lett, sőt, mi több, két alkalommal is végzett a „Ligue 1”-ben.

 

1960 - Robert Poulain, rögbi

A rögbit illetően Robert Poulain volt, aki kipróbálta a Patrick Rugby kollekció funkcionalitását és tartósságát. Évekig ő volt a minőségi rögbicipők hírnöke. A Poulain Junior és Senior cipő emelte a játékok színvonalát a folyamatos tesztelés és javítás, fejlesztés révén.

 

1961 - Raymond Poulidor és Jacques Anquetil, kerékpározás

A ’60-as évek során a Patrickot 2 kerékpáros is képviselte: Raymond Poulidor és Jaques Anquetil. Anquetil bevenebe a „Monsieur Chrono” volt, amely a sok időmérkőzésen való győztességére utal. Neve legendássá vált azáltal, hogy ötször megnyerte a „Tour de France” versenyt. Poulidor népszerű sportoló volt a francia nép körében, akit Pou Pou-nak is neveztek. Mindig éppen hogy csak megelőzte versenytársait. 1961-ben „francia kerékpáros bajnok” lett.

 

 

1976 - Flemming Delfs, tollaslabda

Delfs különösen figyelemre méltó abban, hogy bajnokságot nyert az első IBF világbajnokságon, amelyet 1977-ben a svédországi Malmöben tartottak. Delfs három egymást követő versenyen is férfi egyéni bajnoki címet nyert. Ezen kívül játszott mind a négy dán Thomas Cup (férfi nemzetközi), csapatban játszott, melyek közül kettő eljutott a bajnoki döntőbe, mielőtt Indonéziában veszítettek.

 

1978 - Bernard Hinault, kerékpározás

Anquetil lépéseit követke, Bernarnd Hinault a 78-as, 79-es, 81-es, 82-s és 85-ös versenyen is megnyerte a Tour de France-t. Ennek eredményeként létre is jött a saját Signature modellje.

 

1979 - Kevin Keegan, foci

Kevin „King” Keegan volt a Patrick foci csapat egyik legfigyelemreméltóbb játékosa. Pályafutását 1968-ban kezdte, és az English Pro Leauge-ben szerepelt, ahol 2008 szeptemberében edzőként dolgozott. Játszott az angol nemzeti válogatottban is, ahol 21 gólt szerzett összeseb 63 országban. A világ 100 legjobb futballistája közé tartozik.

 

1983 - Michel Platini, foci

Michel François Platini (született 1955. június 21-én) francia labdarúgó, menedzser és adminisztrátor volt. Le Roi (a király) beceneve utal vezetői képességére, mely miatt minden idők egyik legnagyobb focistájának tekintik. Platini háromszor, 1983-ban, 1984-ben és ’85-ben is megnyerte a Ballon d’Or-t, és hatodik lett a FIFA az évszázad focistájának szavazásán. Eredményeinek elismeréseként 1985-ben a Becsület Légiójának Chevalier-jének (lovagjának) nevezték el.

 

1984 - Jahangir khan, Squash

A squashban csak egy igazi bajnok létezett a 80-as években: Jahangir Khan. Nyolcszor nyerte meg a világbajnokságot.

 

1986 - Brian és Michael Laudrup, foci

Michael Laudrup (született 1964 június 15-én) karrierje során az Ajax, a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus csapatban játszva is bajnokságot nyert, támadó középpályás pozícióban. Világszínvonalú játékos, aki tagja volt Johann Cruyff Álom Csapatának a barcelonai rendezvényen, ahol is 9 trófeát nyert, köztük a négy egymást követő La Liga címet 1991 és 1994 között, valamint az 1992-es Európa kupát. Laudrup aztán a rivális Real Madridhoz igazolt ’94-ben, ahol is megnyerte az ötödik La Liga címét.

 

1987 - Jean Pierre Papin, foci

Papin legnagyobb sikereit akkor érte el, amikor 1986 és 1992 között az Olympique Marseille-nél játszott. Később az AC Milanban, a Müncheni FC Bayernben, a Bordeaux-ban, a Guingampban, a JS Saint-Pierroise-ban és az amerikai Cap-Ferretben is játszott. Papin 54 alkalommal is játszott a francia nemzeti csapatnál. Rövid ideig a francia klubok menedzsereként csatlakozott a helyi amatőr klubokhoz, az AS Facture-Biganos Boin-hez, amikor 45 éves volt.

 

2008 - A Patrick a Cortina részévé válik

Elindult egy örökséggyűjtemény, amelyben a Patrick történelméből számos híres modellt reprodukáltak.

 

2009 - A játékvezetők szövetségeinek hivatalos támogatója

2009-ben a Patrick lett a hivatásos támogatója a játékvezetőknek szövetsége számára Belgiumban é sok más ligában.

Tartalomhoz tartozó címkék: patrick

Keresés