Menü

A tökéletes futócipő kiválasztásának titka

A tökéletes futócipő kiválasztásának titka

Nem mindegy miben futunk! Ez tény. Sokan vannak, akik csak felkapnak egy cipőt és úgy indulnak el futni, de hosszú távon ez igencsak kellemetlenné tud válni. Ha mindennapi életünk része lesz a futás, akkor bizony a megfelelő futócipő elengedhetetlen, hogy elkerüljük a fájdalmakat és sérüléseket. Az Arzenálsport most segít, hogy a lehető legjobb megoldást válassza ki saját magának vagy akár gyermekének.

Milyen talajon fogunk futni?

Talán az első és legfontosabb kérdés ez. Nyílván van, aki minden egye alkalommal új, izgalmas, be nem járatott útvonalakat jár be futásközben, de legtöbbünk maradunk a jól bevált futóútnál. A cipő szempontjából viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen talaj is. Homokos, beton, füves esetleg speciálsan futásra kialakított pálya? (Ezutóbbi főként stadionok környékén található)

Bármilyen talajon fusson, bizony mindegyikhez más-más cipőre van szükség.

Beton/Aszfalt: sima külső talpas cipőt válasszon.
Terep: kapaszkodó talpbordázatú futócipő lesz a tökéletes választás.
Vegyes: a választásunk mindenképp enyhén bordázott lábbelire essen.

Ha megengedhetjük magunknak (és kalandor típusúak vagyunk) akkor érdemes többféle futócipőt beszerezni és mindig az útvonalhoz illőt kiválasztani.

Válasszon a testsúlya alapján!

A cipő kiválasztásánál bizony számít a súly, hisz futás közben súlyúnk kétszerese fogja terhelni csontozatunkat, izületeinket. Nagyobb súlynál, futásközben a a lábfej szétterül és ellaposodik. Nőknél 75 kg felett, míg férfiaknál 85 kg felett kell pronálás elleni védelemmel ellátott cipőt választani. Na de mi az a pronáció? A pronáció konkrétan azt jelenti, hogy milyen módon lép az ember a földre. A normál, egészséges pronáció esetén a lábfej külső része ér először a talajhoz, míg súly esetkben ez teljesen fordítva történik és elsőként a belső rész érintkezik a talajjal.

Utóbbi esetben mindenképp mozgásverzérlő cipőket kell választani, hogy a futás ne fájdalmakkal teli kikapcsolódás legyen. Ha lábfejünk magas boltívű, érdemes párnázott futócipőt választani, hisz ezek tompítják a láb földet érésekor az ütközést. "Normális" lábfejnél, esetleg lúdtalpnál válasszuk a stabil cipőket. Ezeknél a cipőknél a középtalt puha, míg a támasz keményebb és ebből a kombinációból születik meg egy remek futócipő.

Mekkora legyen az "élettartam"?

A futócipő minden egyes használatkor kőkeményen meg van dolgozva. Megfeszül, összenyomódik. Lévén egy sporteszközről van szó, bizony hamar eltud használódni. Fontos tudni, hogy átlagosan olyan 1000 km-re terveznek egy futócipőt és ezután a táv után igazából a középtalp már úgy összetömörülhet, hogy nem biztosítja azt a védelmet és kényelmet mint előtte. Ha egy cipő súlya könnyű, azt jelenti könnyedebb anyagokból készült, nincs benne túl erős merevítés, de viselése nyílván kényelmesebb mint egy erős vázú cipőnek. Fontos, hogy ha szeretnénk az élettartamot elnyújtani mindenképp figyeljünk a cipő kiválasztásakor a következő három dologra:

1. A cipő felső részének anyaga
2. Az orr részei
3. A heveder megoldásai

Tartalomhoz tartozó címkék: adidas cipő futócipő nike puma

Keresés