Menü

Ezért járassuk gyermekünket úszásra

Ezért járassuk gyermekünket úszásra

Ha megkérdezünk egy gyermekét váró párt, hogy kisfiút vagy kislányt szeretnének-e inkább, nagyon sokszor kapjuk azt a választ, hogy "Mindegy, csak egészséges legyen.". Bizony, nekünk szülőknek az egyik legnagyobb vágyunk, hogy gyermekeinket egészségesnek tudhassuk. Ebben azonban nagy felelősségünk is van, hiszen az egészségtudatos életmódra való nevelés, az ezzel kapcsolatos példamutatás, az ő ösztönzésük a mi feladatunk. A helyes táplálkozási szokások kialakítása mellett elengedhetetlen a sport megszerettetése és beépítése a mindennapokba, hogy később gyermekeinknek általános igényévé váljon a testmozgás.

Mikor kezdjük?

Minél hamarabb. Vannak olyan mozgásformák, amelyeket már egészen babakortól bevezethetünk. Az egyik ilyen méltán népszerű sportág az úszás. Bejegyzésünkben ennek előnyeit járjuk körül.

Manapság számos lehetőség áll rendelkezésünkre, ha akár már a 3-4 hónapos babánkkal szeretnénk kipróbálni a vizes közeget. Ezek az alkalmak ugyan még nem kifejezetten magának az úszásnak az elsajátításáról szólnak, kiválóak családi programnak lehetőséget biztosítva a szülő-gyermek kapcsolat mélyítésére, továbbá megismertetik a kicsikkel, milyen érzés a vizes környezetben lenni. A babák nagyjából 7 hónapos korukig rendelkeznek az ún. búvárreflexszel, így ha víz éri az arcukat, automatikusan visszatartják a lélegzetük. A babaúszásnak köszönhetően ez a reflex tovább marad fenn, valamint nő a biztonságérzetük, így később sem lesz számukra ijesztő vízbe menni.


Az úszás technikai részének megtanulására általában 4 éves koruk körül állnak készen a gyerekek. Ettől az életkortól kezdve bátran járhatnak rendszeresen edzésekre. És hogy milyen előnyökkel is jár az úszás rájuk nézve? Számos jótékony hatást megemlíthetünk. A fejlődésben lévő szervezet összes izomcsoportját átmozgatja, miközben a gerincről és az ízületekről leveszi a terhelést. Az egyik legkiválóbb megoldás a tartásproblémák megelőzésére és kezelésére. Kutatások támasztják alá, hogy a gyermekkorban megkezdett és rendszeresített úszósport velejárója az erősebb, tömörebb, nagyobb teherbírású csontozat kialakulása, amely az egyik legnagyobb ajándék idősebb korban. Edzi a szívet és a tüdőt, fokozza a szervezet vérkeringését és oxigénellátottságát. Segíti a koncentrációt, ezáltal iskoláskorban jótékony hatással van a tanulmányokra, a szellemi teljesítőképességre. Jó hír, hogy sok másik sportággal ellentétben a gyermekek körében gyakran megjelenő asztmás megbetegedések esetén is végezhető. Növeli a fegyelmet és a kitartást, megtanít a szabályok betartására, a kudarcokkal való könnyebb megküzdésre. Az edzéseken lehetőség nyílik az iskolán kívüli közösségbe is beilleszkedni, ezáltal a szociális készségeket erősíteni, megtanulni a konfliktushelyzeteket megfelelő módon megoldani. A biztos úszástudás alapot biztosít más vízi sportok kipróbálásához és műveléséhez is.


A fentiekből is látható, milyen sok területre van pozitív hatással, ha gyermekeink mihamarabb megismerkednek az úszással. Testileg és lelkileg is rengeteget profitálhatnak belőle. Bátorítsuk hát őket ennek a kitűnő sportnak a gyakorlására. Ha pedig már csak a megfelelő felszerelésre van szükségetek, nézz szét kínálatunkban.

Keresés