Menü

Ismerd meg a legnagyobb sportszergyártókat

Ismerd meg a legnagyobb sportszergyártókat Milyenek a legnagyobb cipő és sportszergyártók? Hogyan indultak? Hogyan lettek a "márkák márkái"? Blogunkban összegyűjtöttünk néhány érdekességet róluk.

Adidas

1924-ben indult világhódító útjára a márka, egy német testvérpár jóvoltából. Adolf és Rudolf Dassler elsődleges célja az volt, hogy minden sportágnak más-más cipőt fejlesszenek ki és terjesszenek. Erre olyan szinten rátapintottak, hogy az 1930-as évekre már több, mint 100 főt foglalkoztattak Herzogenaurachi gyárukban. Sajnos viszonuk megromlott és 1948-ban külön váltak, ennek egy  másik híres és nagy sportszergyártó céget köszönhetünk, de erről egy kicsit később. Adolf Dassler volt az első, aki híres sportolókkal reklámoztatta termékeit és talán az igazi áttörést az 1954-es Labdarúgóvilágbajnokság jelentette, ahol az ő cipőjét hordva a Német válogatott legyőzte a Magyar Aranycsapatot. Mára már óriási céggé nőtte ki magát, ami jelen van 2006 óta a tőzsdén is és  Reebok leányvállalata szinte hasonló népszerűségnek örvend. Érdekesség, hogy az Adidas elnevezés az Adolf név becézésőbl (Adi) és a Dassler vezetéknév kezdőbetűíből tevődik össze. A Magyar labdarúgó-válogatott hivatalos szponzora.

 

Puma

A cég 1948-ban indult világhódító útjára azután, hogy az alapító tag összeveszett testvérével, kivált a közös cégből és megalapította a Ruda nevezetű céget. Bizony Rudolf Dasslerről van szó, aki a Ruda nevet később változtatt át Pumára. Rögtön a kezdeti évben (1948) előállt a cég az első focicipőjével, ami az ATOM nevet viselte. A cég székhelye ugyanúgy Herzogenaurachban van, akárcsak testvére cégének és mondhatni ugyanazt a módszert használta, hisz a Puma cég is kezdetektől fogva híres sportolókkal reklámozta saját termékeit. Érdekesség még, hogy az Adidassal szemben a Puma már 1986-ban kiment a tőzsdére.

 

Nike

A világ elsőszámú sportszergyártó cégéről van szó, melynek neve igen költői léttel bír, ugyanis az alapítók Niké, a győzelem görög istennője után nevezték el a céget. A névválasztáshoz tartozó érdekessék, hogy először még Dimension 6 nevet szerették volna futtatni, de mivel a társalapító Jeff Johnson Niké görög istennővel álmodott és sikerült is meggyőznie társát Phillip Knightot.

Skechers

A lista talán legfiatalabb tagja, hisz "csupán" 1992 óta létezik, de azóta igen jó helyet és nevet tudott kiharcolni magának a sportcipők piacán. A cég igyekszik nem csak a sportolóknak megoldást nyújtani, de divatos cipőikkel a hétköznapi felhasználókat is célozzák. Érdekesség, hogy a cég már 3 egész estés mese filmet is készíttetett, bár idehaza egyik sem jelent még meg.

 

 

Egy szuper lehetőség, amit érdemes kihasználni

Imádod a sportot és imádod a focit? Most minden 30.000 Ft feletti vásárláshoz, az Arzenálsport ajándékba ad egy Real Madridos focilabdát. Ha a kosár értéke meghaladja a 30.000 forintot az ajándékot automatikusan kitudod választani.

Real Madrid
Tartalomhoz tartozó címkék: adidas nike puma

Keresés